top of page

GÜMÜŞLÜK - MYNDOS

  • Yazarın fotoğrafı: Nilgün Demir
    Nilgün Demir
  • 28 Eyl 2016
  • 2 dakikada okunur

Karapınar kavşağına gelindiğinde sağa dönünce tepeye ulaşınca muhteşem manzarası ve otantik mimari yapısıyla tipik bir ege köyü olan Eski Karakaya, Gümüşlük Koyu’na hakim bir noktada dağların arasına gizlenmiş gibidir.

Beldenin ilk yerleşimlerinden olan Eski Karakaya Köyü 16. yy’da korsan saldırılarından korunmak amacıyla kıyıdan içeriye 350 metre yüksekte bir kaya oyuğuna gizlenmiş 300 yıllık mazisi olan taş evlerden oluşan 35 haneli bir köydür.

Korsanların gizlenmek için Gümüşlük Koyu’nu tercih etmelerinin sebebi etraftan, hiçbir taraftan, bu koyun gözükmemesi çok iyi saklanmış olmasıdır.

Gümüşlük’ün simgesi korsan gemisi batığından çıkarılmış olan devasal çapa beldenin meydanında…

In ancient times Lelegs constructed this city, Myndos, which is a member of a group of

8 cities in Karia region. In the 16th century Old Karakaya Village was built in a secluded location 350 meters from the coast to provide sanction from pirate attacks. The stone houses you will see are over 300 years old and the village consists of 35 antique stone houses.

The reason of pirates used this harbour was its being

well- sheltered. A huge anchor which is a residue of a pirate ship, symbol of Gümüşlük, is available in the centrum of city.

Antik coğrafyada Karia kentlerinden birisi olan Myndos, Strabon’un da tanımladığı gibi, Halikarnassos’un hemen yakınında, Kos’un Scandaria burnunun karşısında Termerium burnu üzerinde yer almaktadır. Lelegler Karia kıyılarına çıkarak ilk sahiplerini buradan uzaklaştırıp kendi kentlerini kurmuşlar. Böylece Myndos Lelegler tarafından Karia bölgesinde kurulan 8 kentten birisi olmuştur.

Termera, Side, Madnasa, Padasa, Uranium, Telmessos ve Thangela-Syangela.

6 kent boşaltılmış ve Halikarnassos’a yerleştirilmiş, ancak Myndos’a dokunulmayarak kent kıyıya doğru, yani şimdi Gümüşlük beldesinin bulunduğu alana taşınmıştır.

Eski kent ise Palaimindos olarak anılmıştır.

Büyük İskender Myndos ile birlikte Karia bölgesinde hakimiyet sağlamıştır. Parçalanmasından sonra Myndos, Ptolemaioslar hanedanlığına sonra Lysimakhos hanedanlığına girdiği görülmektedir.

Lade deniz savaşında Rodos Donanması Myndos limanına sığınmış ve kent Rodos korumasına girmiştir. Sonra bağımsız olmuş, daha sonra da Pergemon Krallığı’na girmiş. En sonunda Roma’ya bırakılmış. Kent Hıristiyanlık döneminde Amyndos adı altında Karia Eparchiası’na bağlı bir piskoposluk merkezine dönüşmüştür.

Antik Myndos Kenti kalıntılarının gün ışığına çıkarılabilmesi amacıyla, arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.

Denizden yürüyerek “Tavşan Adası” na gidildiğinde Kral Yolu

ve Batık Myndos Kenti’nin merdiven leri görünüyor.

The archaeological excavations are still going on in order to daylight historical ruins of the city of Myndos.

“Rabbit Island” can be reached by wading through the water wherein you can catch a glimpse of the “Ancient King Road” and the “Stairs of the Sunken City of Myndos”

 
 
 

Comentários


Takip Edin
  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Son Eklenen

RUMORİBUS

© 2016 by Nilgün Demir. Proudly created with Wix.com

bottom of page